Ředitel ČRo kritizoval Janka Kroupu, šéfredaktoři se ho zastali

René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo), se ostře ohradil proti práci tří reportérů v čele s Jankem Kroupou. Ti publikovali informace o zřejmě nezákonném čerpání evropských dotací Andrejem Babišem pro Agrofert. Deset šéfredaktorů následně zaslalo Zavoralovi otevřený dopis na podporu Kroupova týmu.

Rada ČRo na svém zasedání jednala o reportáži, která mapovala hospodaření Agrofertu. „Nelíbí se mi načasování kauzy. Mohla být odvysílána kdykoliv jindy než v den, kdy zrovna ten, kterého se to týká, jede za prezidentem republiky prezentovat jména ministrů nové vlády,“ vyjádřil svůj nesouhlas René Zavoral během schůze. Zpochybnil i samotné zpracování kauzy. Kroupa ji měl prý pojmout šířeji, protože problém se netýká pouze Agrofertu, nýbrž stovek dalších českých zemědělců.

V reakci na toto prohlášení sepsalo deset šéfredaktorů českých zpravodajských webů a deníků otevřený dopis adresovaný Renému Zavoralovi. Požádali ředitele o podporu jeho novinářů a schvalují konkrétní a adresný přístup Janka Kroupy k osobě Andreje Babiše, tedy ministrovi české vlády.

Sám Janek Kroupa popírá, že by udělal chybu. „Já jsem panu generálnímu řediteli řekl, že pro mě ta kauza nekončí, dokud nevezme zpět svá slova a situaci nenarovná. Nepravdivě nás obvinil a teď je na něm, aby obvinění buď doložil, anebo to vzal zpět a omluvil se,“ vyjádřil svůj postoj Janek Kroupa v rozhovoru pro DVTV.

 

Otevřený dopis Renému Zavoralovi zde.

 

 

Přidat komentář